Τρίτη 16 Απριλίου 2013

Η ΠΟΙΗΤΙΚΗ ΣΥΛΛΟΓΗ "ΔΙΘΑΛΑΣΣΟΥ" ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ

Ο Καθηγητής του Ιονίου Πανεπιστημίου κ.Θεοδόσης Πυλαρινός,  ο ΝΝ-Χ, ο Ποιητής και Δοκιμιογράφος  κ. Δημήτρης Κοσμόπουλος
ΕΔΩ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΣΤΙΣ 8 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2013

Παρουσίαση
της ποιητικής συλλογής

Διθαλάσσου
ποιήματα

του Νίκου Νικολάου-Χατζημιχαήλ

στο Σπίτι της Κύπρου   

Τη Δευτέρα, 8 Απριλίου 2013, παρουσιάστηκε στο Σπίτι της Κύπρου η νέα ποιητική συλλογή του Νίκου Νικολάου-Χατζημιχαήλ, με τίτλο Διθαλάσσου, ποιήματα, που κυκλοφορεί από τις Εκδόσεις Κάρβας.

Τη συλλογή συνθέτουν δεκαεπτά ποιήματα, εκφάνσεις του τόπου της Καρπασίας, από όπου κατάγεται και όπου επιστρέφει, ο Νίκος Νικολάου-Χατζημιχαήλ, για να τον αφηγηθεί στην απώλειά του. Το δραματικό γεγονός της εισβολής διαπερνά υπόρρητα ή υπαινικτικά όλη τη συλλογή.

Με τη συλλογή Διθαλάσσου, η οποία οδηγεί στην ανεμόεσσα Καρπασία, τη λωρίδα του φωτός του ποιητή και γενεαλογική του μήτρα, την ουρά του βοδιού, όπου συναντώνται ο Βορράς με τον Νότο και την βρέχουν δύο θάλασσες, την πανάρχαια Αχαιών ακτή, με αυτήν ως αφορμή ο ποιητής ξετυλίγει την ιστορία της Κύπρου, ακολουθώντας ένα ιδιότυπο λυρικό ρεαλισμό, είπε χαρακτηριστικά κατά την παρουσίαση του βιβλίου ο Καθηγητής του Ιονίου Πανεπιστημίου κ. Θεοδόσης Πυλαρινός. Η ποιητική συλλογή του Νίκου Νικολάου-Χατζημιχαήλ, όμως, δεν αποτελεί, σύμφωνα με τον κ. Πυλαρινό,  ιστορική περιήγηση στα σημεία του πάθους του νησιού του, αλλά είναι η αντίσταση στον ευνουχισμό της μνήμης, η αντιστράτευση στην  απαγόρευση, έστω δια την μνήμης, στην προσέγγιση των ιερών και οσίων ενός λαού που διεκδικεί επί αιώνες το δικαίωμα στη ζωή και την προάσπιση της ταυτότητάς του. Είναι τελικά η αντίδραση σε αυτούς που σκόπιμα ή αφελώς συντελούν στην υπονόμευση της ιερότητας του νόστου.  

Λαμβάνοντας το λόγο, ο ποιητής και δοκιμιογράφος κ. Δημήτρης Κοσμόπουλος αναφέρθηκε διεξοδικά στο λεγόμενο αίτημα της λυρικής παράδοσης και στη διάρκειά του, το οποίο, όπως είπε, η Διθαλάσσου θέτει επιτακτικά στο προσκήνιο. Όπως ανέφερε συμπερασματικά, με την ποίηση του Νίκου Νικολάου-Χατζημιχαήλ βλέπουμε μια Κύπρο ολότμητηˑ μια Κύπρο που υπάρχει χαραγμένη κάτω από τις επιχωματώσεις, μέσα στα όρια μιας γλώσσας που είναι κοινή και μιας πίστης που είναι κοινή στην καρδιά του καθενός μαςˑ μια Κύπρο που μπορεί να μας κάνει κι εμάς ανθρώπους και που δίνει μέσα από την ποιητική της εκδοχή το λυρικό αίτημα και τη διάρκειά του, το αίτημα που σήμερα είναι περισσότερο παρά ποτέ επίκαιρο και το οποίο από το δικό του πόστο και ο Νίκος Νικολάου-Χατζημιχαήλ το διακονεί με την αδιάπτωτη ένταση της γνησιότητας, της καθαρότητας και της αλήθειας.
Στην αντιφώνησή του, ο ποιητής  ευχαρίστησε τους δύο εισηγητές, την κ. Ανδρούλα Τουμάζου για τη φιλολογική επιμέλεια των κειμένων, το Σπίτι της Κύπρου, και όλους τους παρευρισκομένους. Ολοκλήρωσε με την ανάγνωση των ποιημάτων Φως, Πρωινή Συμφωνία, Τα Πουλιά, Αόρατος, Τέσσερις Εικόνες, “Σαλαμίνια” και Tα Άλογα, ενώ, σε κλίμα έντονης συγκίνησης διάβασε το διήγημά του Η ζωή συνεχίζεται, από τη συλλογή διηγημάτων του Η κόρη του δραγουμάνου, που κυκλοφόρησε το 2003 από τις εκδόσεις Μεταίχμιο.  

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με τη στήριξη των Πολιτιστικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Παιδείας και Πολιτισμού της Κύπρου.

9 Απριλίου 2013


Η ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ 

Εφημερίδα Αλήθεια, 16 Απριλίου 2013, ανεμολόγιο, σελ. 43 




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου